Importanța unei posturi corecte – interviu cu Dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic specialist medicină sportivă

Postura, conform limbajului medical, reprezintă comportamentul spațial pe care corpul nostru și-l asumă în relația cu ambientul în care trăiește și în relațiile cu legile care guverneaza acest ambient. Dr. Dumitra-Gaiu Irina Gabriela, medic specialist în medicină sportivă la Clinica Eliade, explică principiile de bază ale posturologiei, disciplina medicală cu ajutorul căreia se pot rezolva sau ameliora o serie de afecțiuni nebănuite.

De ce trebuie să acordăm mai multă atenție posturii?

O postură corectă poate fi cheia pentru rezolvarea multor probleme, cum ar fi frecventele dureri de spate. 80% din populație are la un moment dat dureri de spate fără cauze cunoscute. În mare, trebuie să acordăm importanță posturii pentru că o postură greșită ne poate altera calitatea vieții prin apariția multor dureri și, în același timp, ne modifică și felul în care arătăm: o persoană cu o postură corectă poate arăta mai slabă, mai relaxată sau chiar mai fericită.

Care sunt simptomele unui dezechilibru postural și când este momentul să ne programăm pentru o consultație?

Primele simptome ale unui dezechilibru postural pot fi observate de pacient în oglindă, în felul în care își poartă geanta, în felul în care stau hainele pe el sau pur și simplu în felul în care merge. Nivelul următor al simptomelor îl reprezintă durerea, fie ea la nivelul coloanei lombare, dorsale sau cervicale, la nivelul picioarelor, brațelor sau chiar capului. În anumite situații, o postură greșită, purtată timp de mai mulți ani, poate cauza o hernie de disc sau să o întrețină.

Momentul ideal pentru a programa o consultație este atunci când nu prezentăm niciun simptom. Un consult de posturologie este indicat oricui, începând cu vârsta de 4 ani. De asemenea, se recomandă un consult de posturologie atunci când pacientul obsevă anumite modificari ale posturii sau atunci când prezintă dureri.

Cum funcționează testul de postură și cui îi este recomandat?

Testul de postură are mai multe etape. În prima fază, așa cum începe orice control medical, este discuția cu pacientul, pentru a-i afla exact problemele actuale și istoricul. După aceasta urmează un examen clinic pentru a observa direct de către medic eventualele greșeli posturale. Finalul este noutatea în domeniu și anume testul pe platforma de baropodometrie, care vine să confirme sau să infirme ceea ce vede medicul și să aducă informații noi. Pacientul va sta și va merge pe respectiva platformă, iar aceasta va transmite la un calculator amprentele de presiune înregistrate. În funcție de aceste amprente și de calculele realizate de calculator se poate pune un diagnostic foarte precis.

În ce constă intervenția terapeutică și în cât timp se poate reveni la postura corectă?

Intervenția terapeutică constă în folosirea unor talonete personalizate, realizate în funcție de amprenta de presiune preluată de la platformă. De asemenea, medicul mai poate recomanda gimnastica medicală sau doar niste exerciții specifice problemelor pacientului pe care acesta le poate face acasă. Se poate recomanda un consult oftalmologic sau stomatologic pentru că anumite probleme dentare sau ale ochilor pot cauza dezechilibrul postural și nu în ultimul rând, pacientul poate fi educat să folosească poziții corecte în diferite situații.

Cum putem preveni problemele de posturologie?  

Problemele de postură pot fi prevenite prin adoptarea unor poziții corecte la masa de lucru. Prin practicarea zilnică a cel puțin 20 de minute de exerciții fizice, prin realizarea corectă a antrenamentelor sportive sau prin purtarea corectă a ghiozdanului, în cazul copiilor. Posibilități de prevenire sunt multe, dar există și probleme ce nu pot fi prevenite, cum ar fi patologii apărute de la naștere, nediagnosticate la timp. Cea mai bună metodă de prevenție rămâne până la urmă consultul de posturologie.

Aici poți programa o consultație:

Site web: http://www.clinicaeliade.ro/posturologia/

Telefon: +4 0374 48 88 88 / +4 0748 01 11 11